Κάθε δημιουργία της Μανωλέσος, είτε είναι ένα κουμπί, ένα παράσημο, ένα μετάλλιο ή ένα έμβλημα, εμπεριέχει την παράδοση και εξειδίκευση ενός αιώνα στην επεξεργασία μεταλλου και την καλλιτεχνική εμπειρία αιώνων.
Η εξειδίκευση στην επεξεργασία μετάλλου και η καλλιτεχνική εμπειρία, κάνουν όλες τις δημιουργίες της Μανωλέσος να πάλλονται από ζωή, τις κάνουν έργα τέχνης, δημιουργίες που από μόνες τους χαρακτηρίζουν εποχές.
Τα πρώτα χρόνια
Η Μανωλέσος ιδρύθηκε από τον Βρεττό Μανωλέσο, το 1910. Ο Βρεττός Μανωλέσος έζησε και εργάστηκε για πολλά χρόνια στην Αγγλία όπου είχε μία εταιρεία επεξεργασίας μετάλλου.
Το 1910 επέστρεψε στην Ελλάδα και ίδρυσε την εταιρεία Μανωλέσος στον Πειραιά. Μεταξύ των ετών 1912 και 1914 η βιομηχανική βάση της εταιρείας ενισχύθηκε με μοντέρνο εξοπλισμό και μηχανήματα.
Η εταιρεία εδραιώθηκε κατασκευάζοντας μεταλλικά κουμπιά, εμβλήματα, παράσημα, μετάλλια, διακριτικά αξιώματος, πόρπες και κράνη για τον Ελληνικό Στρατό κατά τη διάρκεια του Α Παγκοσμίου Πολέμου.
Στη Δεκαετία του 50
Η εταιρεία Μανωλέσος λειτουργούσε με επιτυχία μέχρι το 1941. Λόγω του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου και της κατοχής της Ελλάδας, διέκοψε τη λειτουργίας της μέχρι το 1949.
Το 1950, μετά το θάνατο του ιδρυτή της, η διαχείριση πέρασε στο γαμπρό του, τον Κίμων Παύλου, που ήταν αξιωματικός στο Ελληνικό Βασιλικό Ναυτικό.
Κάτω από την καθοδήγησή του, η εταιρεία συνέχισε να λειτουργεί με επιτυχία, αύξησε τις παραγωγικές της δυνατότητες και συνέχισε τη φιλοσοφία του ιδρυτή της.
Το 1976 η διαχείριση πέρασε στον εγγονό του ιδρυτή της και τρέχον διευθυντή, Δημήτριο-Βρεττό Κίμων Παύλου.
Σήμερα
Ο Δημήτριος-Βρεττός Κίμων Παύλου, είναι μηχανολόγος μηχανικός. Συμμετέχοντας από μικρός στα δρώμενα της εταιρείας, είχε μεγάλη πείρα κατά την ανάληψη της διοίκησης της εταιρείας. Είχε περάσει διαδοχικά από όλα τα πόστα της εταιρείας. Από τα πιο απλά μέχρι την παραγωγή και τη διοίκηση.
Υπό τη διοίκησή του, η διαδικασία παραγωγής βελτιώθηκε, διατηρώντας όμως τις τεχνικές και το παραδοσιακό στυλ που πάντα χαρακτήριζε τις δημιουργίες της Μανωλέσος.
Από τότε, με τη βοήθεια διακεκριμένων καλλιτεχνών και εξειδικευμένων τεχνικών, επέκτεινε τις δραστηριότητές της. Οι νέες δραστηριότητες περιελάμβαναν τη σχεδίαση και κατασκευή κουμπιών, εμβλημάτων, μεταλλίων, παρασήμων, πόρπες για στρατιωτικές στολές και ξιφίδια.